KLÄDVÅRD

 

Tar du hand om dina kläder så håller de längre. Det är enkel matematik. Alla material är olika och kräver olika mycket vård för att bibehålla lyster, färg och känsla.

Följ alltid angivna råd i plaggen för att vara säker på att plagget skall bevaras. Vissa är märkta handtvätt, men skulle mycket väl klara av en maskintvätt på det mjukaste programmet. Vissa plagg är märkta med 40°, men klarar lätt av 60°. Det är en gardering från tillverkaren för att inte få för många reklamationer, då knappar, tryck och applikationer kanske kan vara känsliga för högre temperaturer.

Om du inte skall tvätta plagget, häng alltid upp det, vädra det i frisk luft, det gör underverk. Kläder som får ligga otvättade i en hög mår inte bra.

Häng alltid upp eller vik ihop alla kläder noga i garderoben. Veck som du får när plaggen hängt dåligt är extra svåra att bli av med. Fula märken efter hängare på axlarna på favorittröjan undviker man genom att alltid vika ihop och förvara stickade plagg liggande. Torrfällning kan förekomma, häng därför plaggen färgvis även i garderoben.

Får du en fläck, ta hand om den med en gång. Det är alltid lättare att ta bort den direkt än om den får sugas in i plagget under längre tid.

Borsta av ytterkläder och grova plagg med klädborste regelbundet. Klädvårdsrullen är ett bra hjälpmedel för att fräscha upp plagg som blivit lite luddiga eller dammiga i garderoben.