JEANSTVÄTT

 

När det gäller jeans, finns det några saker du bör tänka på om du vill ha kvar favoritjeansen länge. Det är framförallt blixtlås och knappar som tar stryk om byxorna tvättas fel.

TÖM ALLA FICKOR
Töm alltid alla fickor. Har du ett vasst föremål i fickan kan det göra sönder tyget, har du mynt i fickan kan de trilla ur och göra sönder maskinen.

DRAG UPP BLIXTLÅSET
Blixtlåset är det ömtåligaste på dina jeans. Taggarna och låsmekanismen kan lätt slås sönder om man inte drar upp dragkedjan och fäller ned kläppen. Knäpp även knappen så inte denna slås sönder.

VÄND UT OCH IN
Genom att vända jeansen ut och in skonar man tyget. Vid tvätt slits utsidan mest.

BLÖT UPP INNAN TVÄTT
Alla jeans, speciellt mörka, mår bra av att blötläggas innan man lägger dem i maskinen - då suger de åt sig tvättmedlet jämnare.

LAGOM MED TVÄTT
Ha aldrig för mycket tvätt i maskinen. Plaggen måste röra sig fritt i maskinen och inte pressas ihop. Annars riskerar du vita "tvättränder" på jeansen.

TVÄTTMEDEL
Använd ett milt flytande tvättmedel då du tvättar mörka jeans i 40°. Det är det skonsammaste mot plaggen.

TORKNING
Torktumla aldrig dina jeans. De kan krympa och blixtlåset riskerar att gå sönder. Du riskerar dessutom vita ränder. Häng upp jeansen så fort som möjligt, sträck ut jeansen och lägg dem söm mot söm när de är våta.