FLÄCKNYCKEL

 

Vi vet - helt plötsligt sitter den bara där; fläcken som var det sista man behövde på sitt nya plagg. Sås, choklad, smink eller små glada barns handavtryck! Men oroa dig inte, det mesta går att åtgärda. Här är några av de fläckarna, från A - Ö och hur du löser upp dem. Kom ihåg att en fläck, om inte annat anges, alltid skall tas bort från samma håll som den kom dit.

BLOD
Blötlägg så fort som möjligt i kallt vatten med lite salt. Tvätta med tvättmedel som innehåller blekmedel.

CHOKLAD
Skrapa av chokladen, dränk in med varmt vatten och tvål, skölj i kallt vatten och tvätta sedan som vanligt.

FETT
Blötlägg i vanligt tvättmedel innan tvätt i högsta rekommenderade temperatur för plagget.

GRÄS
Gnugga försiktigt med T-sprit, skölj med varmt tvålvatten. Om fläckarna torkat in, kan de lösas med lika delar glycerin och varmt vatten, innan plagget tvättas på vanligt sätt.

KAFFE/TE
Tvätta så fort som möjligt med ett tvättmedel som innehåller blekmedel. Om fläcken fortfarande syns, prova att fukta den med väteperoxid, (gäller endast vita plagg. 1 del till 9 delar vatten) skölj av, tvätta som vanligt.

KULSPETS/TUSCHPENNOR
Fukta med T-sprit, tvätta som vanligt.

MASCARA
Blötlägg i vatten och tvättmedel som innehåller blekmedel.
Tvätta som vanligt.

MÖGEL
Endast tvätt i hög temperatur med tvättmedel som innehåller blekmedel hjälper. Vita och färgbeständiga artiklar kan blötläggas i en väteperoxidlösning, (Endast vita och färgbeständiga plagg. 1 del till 9 delar vatten). Använd aldrig blekmedel med hypoklorit på ylle, siden, flamskyddsbehandlat tyg eller tyg av blandmaterial.

NAGELLACK
Använd oljefritt nagellackborttagningsmedel från baksidan av plagget. Kontrollera först vad plagget är gjort av. Använd ej på acetat eller triacetat-tyger. Tvätta sedan som vanligt.

OLJA OCH SMÖRJMEDEL
Behandla svåra fläckar med oljelösningsmedel, tvätta sedan kläderna som vanligt eller försök att blötlägga dem i en kall tvättmedelslösning. Tvätta som vanligt vid den högsta rekommenderade temperaturen. Om tyget inte lämpar sig för tvätt, kan det hjälpa att pudra talk över små fläckar och sedan borsta av det så fort oljan har absorberats. Upprepa tills fläckarna har försvunnit.

SKOKRÄM
Gnid in fläcken med flytande tvättmedel och tvätta med en gång så som plaggets skötselråd rekommenderar.

SMINK
Förbehandla fläckarna med lite flytande tvättmedel. Envisa fläckar kan tas bort genom blötläggning i en svag ammoniaklösning (5 ml till 500 ml vatten). Skölj väl och tvätta som vanligt.

SPYOR
Skrapa av det mesta och skölj väl i rinnande vatten. Blötlägg i en lösning med tvättmedel som innehåller blekmedel. Tvätta som vanligt.

STEARIN
Skrapa av stearinet, lägg läskpapper eller kökspapper ovanpå och under tyget och stryk sedan med strykjärn över fläcken så att det stearin som finns kvar i tyget smälter. Fukta med aceton för att få bort det sista. Tvätta som vanligt.

SYLT
Gamla fläckar läggs i boraxlösning, annars tvätta som vanligt.

SÅS
Blötläggs i tvättmedelslösning, tvätta sedan som vanligt.

TJÄRA
Förbehandla med flytande tvättmedel, tvätta som vanligt i högsta tillåtna temperatur.

TOMATSÅS
Gör en lösning av lika delar varmt vatten och glycerin. Låt plagget ligga i blöt i en timma, tvätta som vanligt.

TUGGUMMI
Lägg plagget i en påse i frysen i en timma så tuggummit blir hårt. Bryt sedan loss det. Använd aceton för att få bort det sista. Tvätta som vanligt.

VATTENBASERAD FÄRG
Tvätta omedelbart med kallt vatten innan fläcken torkar. Annars bildas en hinna som du inte får bort.

VIN
Rödvinsfläckar beströs med salt eller potatismjöl så fort som möjligt efter att du fått fläcken. Andra vinfläckar behandlas med kallt vatten eller kokande mjölk. Tvätta sedan som vanligt i högsta tillåtna temperatur med tvättmedel som innehåller blekmedel.

ÖL
Fukta med vinäger och varmt vatten, skölj sedan och tvätta med ett tvättmedel som innehåller blekmedel.